Mijn menu aan de bovenkant

4 Streekrecepten uit de Drome

uit "Leven in Frankrijk" winter 2001/2002, jaargang 4, nummer 4

Vinaigrette

  • 1 teen knoflook eventueel ontdaan van de kiem (bij verse knoflook is deze kiem niet aanwezig)
  • een paar druppels citroensap
  • peper en zout
  • 1 tl mosterd uit Dyons
  • 100 ml olijfolie

Mix alle ingredienten en u heeft een vinaigrette die nooit verveelt. De vinaigrette kunt u altijd vooraf maken en in de koelkast bewaren.

Tapenade

  • 150 gram ontpitte olijven
  • 50 gram geweekte ansjovisfilets
  • 50 gram kappertjes
  • sap van een halve citroen
  • peper naar smaak
  • 3 el olijfolie

Pureer de ingredienten in de keukenmachine. Heerlijk om op brood te smeren, bij een verse pasta of met tomaat en crudites.

Pomme de terre Pont Neuf

  • Nieuwe harde aardappels
  • olijfolie

Aardappelen schoonboenen en in grove langwerpige stukken snijden. In een vuurvaste schaal leggen en ruim besprenkelen met olijfolie. In de oven op 180 graden in drie kwartier gaar laten worden, regelmatig de aardappelen keren.

Rouille

  • 4 knoflooktenen eventueel ontdaan van de kiem
  • 250 gram stokbrood
  • 150 cl olijfolie
  • beetje melk
  • zout en peper

Wrijf de knoflook en het zout fijn in een vijzel. Het stokbrood zonder korst laten weken in de melk en daarna flink uitknijpen en deze massa bij de ingredienten in de vijzel voegen. Druppelsgewijs de olijfolie al roerende toevoegen zodat er een dikke saus ontstaat. Deze rouille is heerlijk bij gebraden vlees en gevogelte.