Mijn menu aan de bovenkant

Een reus van kruidkoek

Dit recept is gebaseerd op een verhaal over een "mannetje van kruidkoek". Een oude dame besloot op een dag voor haar kleinkinderen een kruidkoek te bakken. Ze kwam op het idee om de koek de vrom van een mannetje te geven. Toen het klaar was opende ze de oven om het mannetje eruit te halen. En toen.... hopla, vluchtte het mannetje via het raam naar buiten!

Smelt de boter en de honing in een pan. Verwarm de oven voor op 200 C. De reus moet ongeveer 15 minuten de oven in. Zorg ervoor dat het deeg ongeveer 1 cm dik is. Maak een flinke sjabloon van de pop, zodat kinderen de vrom gemakkelijk uit het deeg kunnen snijden. Laat het kind kleine mannetjes en kerstboompjes maken van de rest van het deeg.

Je hebt nodig:

  • 100 gram boter
  • 2 eieren
  • 235 gram honing
  • 600 gram bloem
  • 120 gram bruine basterdsuiker
  • 1/2 zakje gist
  • 1 grote eetlepel cacao
  • 2 snufjes zout
  • 2 theelepels kruiden (4 soorten of speculaaskruiden)
  • 1 theelepel anijs
  • 50 gram poedersuiker
  • kleurstoffen

Bereiden:

Meng
Laat een volwassene de oven voorverwarmen. Smelt de boter en de honing. Meng in een kom de basterdsuiker, bloem, cacao, gist, zout en kruiden.
Kneed
Voeg eerst het ei toe en dan de gesmolten boter en honing. Maak van het deeg een bal.
Snijd
Druk de bal plat op het bakpapier. Leg de sjabloon op het deeg. Snijd de reus uit. Een volwassene stopt hem in de oven.
Kleur
Meng het eiwit en de poedersuiker. Giet het mengsel in twee kommetjes. Doe in het ene kommetje 2 druppels rode kleurstof en in het andere 2 druppels gele kleurstof.
Versier
Laat de koek uit de oven eerst afkoelen. Versier hem dan met een kwastje.

NB. stap 4 (kleur) en 5 (versier) zijn niet nodig.